רשימת הרצאות
על יצירתו בשנים 1960-1980
מסע בעקבותיו של אריק איינשטיין הוא מסע תיעודי-מוזיקלי מרתק אל יצירתו של אחד מעמודי התווך של הישראליוּת. בהרצאה זו נתמקד בשונות ה-60 וה-70; המחצית הראשונה של הקריירה המוזיקלית של גדול הזמרים.
נשרטט תחילה את צעדיו הראשונים מלהקת הנח"ל, גשר הירקון, החלונות הגבוהים, חבורת לול והשותפות עם אורי זוהר והקריירה כשחקן תיאטרון וקולנוע. נמשיך אל עבר השנים הדרמטיות של היכרותו עם שלום חנוך ולהקת הצ'רצ'ילים אשר הובילה להמצאת הרוק הישראלי, ונסיים בעבודתו עם מיקי גבריאלוב, שהניבה אלבומי מופת.
כדרכו, דר' אבי אלון ירתק אותנו גם הפעם בהרצאה עשירה בחומרי ארכיון וקטעי וידאו נדירים מתוך ראיונות, מערכונים וביצועים של שיריו הגדולים.
15.09.2024 | יוֹם רִאשׁוֹן | 20:30
מרכז תרבות תאו, הרצליה
17.09.2024 | יוֹם שְׁלִישִׁי | 19:30
הספרייה המרכזית פרדס חנה, רחוב הבוטנים 54
16.09.2024 | יוֹם שֵׁנִי | 20:00
מתנס שיכוני המזרח, ראשל"צ
טקסטים מכוננים בשירה ובסיפורת העברית
סדרת הרצאות על יצירות מכוננות בספרות ובשירה העברית. נקרא ביצירותיהם של ארבעה
סופרים־יוצרים פורצי דרך, כולם זוכי פרס ישראל, שתרמו תרומה רבת ערך לספרות ולתרבות
העברית. נעסוק גם בארבעה מגדולי השירה העברית המודרנית. דרך יצירתם וסיפור חייהם נשרטט
את המהלכים, המהפכות והתמורות הגדולות שהתרחשו בשירה העברית. כל אחד מגיבורי הסדרה
משקף בדרכו הייחודית את נפש האדם ואת ההוויה הישראלית, על גווניה המרובים.
10.11.2024 | יוֹם רִאשׁוֹן | 11:00
סינמטק חיפה
על יצירתו מ 1980 ואילך
קשה לדמיין את השירה העברית אלמלא הייתה נשמעת מקולו המלטף של איינשטיין שחשף כל כך הרבה שירי משוררים. בהרצאה זו נצא למסע בעולמו ויצירתו של איינשטיין במחצית השנייה של הקריירה המוזיקלית שלו (משנות ה 80 ואילך). נתחיל מהגילוי המדהים של שירת אברהם חלפי ושיתוף הפעולה הפורה עם יוני רכטר, נמשיך לאלבומי המופת שלו עם יצחק קלפטר הגיטריסט המחונן והמרגש, ונבחן גם את שאלת פרישתו האמיצה של איינשטיין מהופעות והסתגרותו בבית, המשברים האישיים והכתיבה כמשענת. זו הרצאה תיעודית מוזיקלית עשירה בחומרי ארכיון וקטעי וידאו נדירים מתוך ראיונות, מערכונים וביצועים של שיריו הגדולים.
הרצאה על חייו ושיריו
בשנת 1955 חולל יהודה עמיחי מהפכה בשירה העברית. הוא הוריד את שפת השירה לרחוב והחזיר אותה אל לשונם של בני האדם. בעשותו כן, הציל עמיחי את השירה העברית מסכנה של מליציות יתר וחוסר רלוונטיות. עמיחי נהג "לאסוף" חפצים שנזרקו לאשפה, כלומר משפטים יומיומיים שנזרקו לחלל האוויר, ולשבץ אותם בשיריו. עמיחי הוקסם מן הרגעים הבנאליים של היומיום וטען שהשירה נמצאת בכל מקום ובכל זמן, באוטובוס, במוסך, בשדה הקרב או בתור לרופא.
23.11.2023 | יום חמישי | 19:00
הרצאה בזום
על שירתה וסיפור חייה
נדירים הם ספרי השירה שנוחתים מן השמיים אל עולם השירה העברית כיצירה מושלמת כמו ספר הביכורים של דליה רביקוביץ "אהבת תפוח הזהב" שראה אור בשנת 1959 בהיותה בת 22 בלבד. מיד אחר כך, הוצפו הוצאות הספרים בקולות נשיים מגוונים. מדוע שירתה פתחה את הסכר לשירה נשית בארץ?
דליה רביקוביץ מגלמת באישיותה הרבגונית, חיוּת אדירה לצד סף תהום, ובתָּוֶךְ – שירה טהורה. בהרצאה מרתקת ומעשירה נצא יחד למסע העובר דרך קורותיה החל מהילדות בקיבוץ, היתמות המוקדמת, הנסיקה אל לב השירה העברית, אהבותיה, ההורות לבנה היחיד עידו, ומכאובי הלב והנפש שידעה בחייה. במהלך המפגש נצלול אל תוך שיריה המופתיים, נצפה בקטעי וידאו נדירים ונאזין לביצועים של שיריה המולחנים.
הרצאה
ביפן ישנה מסורת עתיקת יומין בקרב משוררים, לכתוב שיר לפני המוות. הקרבה למוות מוציאה מהמשוררים לעיתים את התובנות העמוקות, הנועזות והמשחררות ביותר שלהם. במהלך ההרצאה נצא למסע חוצה גבולות זמן, טריטוריה ושפה ונצלול אל תוך שירים של כמה מגדולי המשוררות והמשוררים בארץ ובעולם. לכל השירים מכנה משותף אחד – התמודדות האדם עם עובדת היותו בר חלוף.
נקרא שירים העוסקים בארעיותו של האדם ומנגד, שירים העוסקים בנצחיות הנשמה ובקיום שמעבר לחציית הסף. שירים על חווית מוות נפשי המופיעה דווקא באמצע החיים, ומנגד, שירים העוסקים בשאלה מהו הדבר המשמעותי ביותר שאנחנו יכולים להשאיר אחרינו. ניחשף גם לשירים מנחמים המרככים את הלב ומעודדים התבוננות חומלת על החיים החולפים. על אף נושא ההרצאה, זו הרצאה מרוממת רוח ומנחמת.